PINE (Skót erdei fenyő)

Kulcstünetek: önvád, bűntudat

„Azoknak, akik önmagukat vádolják. Még ha sikeresek is, azt gondolják jobban csinálhatták volna, és erőfeszítéseikkel vagy eredményeikkel soha nem elégedettek. Szorgalmasak és sokat szenvednek a maguknak bebeszélt hibáktól. Néha még a mások által okozott hiba miatt is magukat teszik felelőssé.”

(Dr. Edward Bach: A tizenkét gyógyító)

A Pine azoknak segít, akik bűnösnek érzik és szégyellik magukat. Ezek az emberek érdemtelennek és értéktelennek tartják magukat. Az önvád nem egy valóságos rossz cselekedet, a bűntudat mégis megfosztja őket az örömök megélésének képességétől. Az ilyen emberek szerények és szinte elnézést kérnek, amiért élnek. Mentegetőznek, ha betegek lettek és meg vannak győződve arról, hogy megérdemlik a szenvedést.

Pozitív Pine – állapotban képessé válik az ember a reális felelősségvállalásra, a helyes ítéletalkotásra. Segítségével az ember képes elfogadni és becsülni önmagát. A Pineról így írt Bach doktor: „Ha csak egy kicsit is elítéljük magunkat vagy másokat, azzal az egyetemes szeretetet utasítjuk el. Ez korlátoz minket és gátolja, hogy a szeretet rajtunk keresztül más emberek felé áramolhasson.”