GORSE (Európai sülzanót)

Kulcsszavak: reményvesztettség, kétségbeesés

„Nagyon nagy reménytelenség, elvesztették hitüket, hogy bármi több tehető még értük. Mások meggyőző hatására vagy mások kedvéért kipróbálhatnak különféle kezeléseket, közben bizonygatva környezetüknek, hogy a gyógyulás reménye nagyon csekély.”

(Dr. Edward Bach: A tizenkét gyógyító)

A Gorse a reményvesztett és kétségbeesett embereknek való, akik feladták a harcot. Vannak, akik úgy érzik: nincs fény az alagút végén, nincs mit várni már az élettől. Azt gondolja, az ő sorsa a szenvedés és a fájdalom, ebbe beletörődik, nem küzd. Ha beteg és gyógyíttatja is magát, nem hisz a kezelés eredményességében. Bach doktor ezt írta erről a típusról: „Úgy néznek ki, mintha egy kis napsugár hiányozna életükből, hogy eloszoljanak a felhők.”

Pozitív Gorse – állapotban hit és remény költözik az emberek szívébe, akkor is, ha testi vagy lelki bajuk van. A kezelt személy boldogabb, derűlátóbb lesz; pesszimizmusból optimizmus. El tudja képzelni, hogy valahogy mindig jóra fordulnak a dolgok, újra és újra reményt merít. Nehéz helyzetekben is felismeri a kibontakozás lehetőségét, tudja, hogy sohasem késő változtatni valamit az életén.