CLEMATIS (Erdei iszalag)

Kulcsszavak: álmodozás, a jelen iránti csekély érdeklődés

„Azok, akik álmodoznak, álmatagok, nem teljesen éberek, nem igen érdeklődnek az élet iránt. Csendes emberek, nem igazán boldogok jelenlegi helyzetükben, inkább a jövőben, mint a jelenben élnek, akik boldogabb időszakok reményeiben élnek, ahol ideáljaik valóra válhatnak. Betegség esetén néhányan közülük csak kevés erőfeszítést hajlandók megtenni a gyógyulás érdekében, sőt bizonyos esetekben akár úgy is tűnhet, mintha örömmel várnák a halált a jobb idők reményében, vagy talán azért, hogy elvesztett szeretteik valamelyikével újra találkozhassanak.”

(Dr. Edward Bach: A tizenkét gyógyító)

A Clematis azoknak való, akik a saját világukban élnek és nem érdeklődnek a valóság iránt, nehezükre esik a jelenben élni. Általában rossz az emlékezőtehetségük, nem foglalkoznak a részletekkel. Kevés bennük a kitartás, a vitalitás és szórakozottnak tűnnek, gondolataikban máshol járnak. Kedvelik a magányt. A konfliktusok elől elzárkóznak, visszahúzódnak. A Clematis – gyermekek csak nehezen tudják figyelmüket összpontosítani. Ez nem a tehetség hiányából, hanem az álmodozásra való hajlamból adódik.

Pozitív Clematis – állapotban a világ iránti érdeklődés és az élet élvezete a jellemző. Hatására az emberek alkotóképessé válnak, ki tudják hozni magukból a maximumot. Művészeti tevékenységben, írásban, tervezésben vagy gyógyításban valósítják meg önmagukat. Álmodozik, de álmait valóra váltja. A jelenben élnek és irányítani tudják figyelmüket.