CHICORY (Kék katángkóró)

Kulcstünetek: birtokló, nagyon félt másokat

„Azok, akik túlzottan gondoskodnak mások igényeiről, hajlamosak túlzottan aggódni gyermekeikért, rokonaikért, barátaikért, és mindig találnak valamit, amit rendbe hoznának náluk. Állandóan kijavítják azt, amit helytelennek tartanak, és ebben örömüket lelik. Azt kívánják, hogy szeretteik állandóan a közelükben legyenek.”

(Dr. Edward Bach: A tizenkét gyógyító)

A Chicoryra azoknak van szükségük, akik túlzottan birtoklóak, törődésük végső soron önző és mások számára terhes. Az ilyen erős akaratú ember elvárja másoktól, hogy igazodjanak elképzeléseihez, gyakran kritikus szemléletű, mindenbe beleszól és nyaggat másokat. Az egyedüllét kellemetlen érzéssel tölti el. Tipikus viselkedés a tekintélyelvű szülők esetében. Túlzottan gondoskodó emberek, nagyon szeretik családjukat, de ezt a szeretetet feltételekhez kötik, önzőek, követelők, hamar megsértődnek. A Chicory olyan gyermekek kezelésére is alkalmas, akik állandó és indokolatlan figyelmet próbálnak kiharcolni.

Pozitív Chicory – állapotban kialakul az önzetlen törődés és az igazi anyai szeretet érzése. Úgy képes adni, hogy nem vár viszonzást és engedi, hogy szerettei saját életüket éljék. Mivel elégedett és magabiztos, nincs szüksége állandó megerősítésre ahhoz, hogy tudja, megérdemli a szeretetet. Melegszívű és kedves emberré válik, tiszteletben tartja, hogy mindenkinek saját élettervét kell teljesítenie. A Teljességből merít, szeretettel és igazi odaadással törődik másokkal, az „ősanya” energiáját éli.