CHESTNUT BAD (Fehér vadgesztenye rügye)

Kulcsszavak: képtelen tanulni hibáiból

„Azoknak, akik nem élnek a megfigyelés és a tapasztalatszerzés által nyújtott előnyökkel, és akik a többieknél tovább tanulják a mindennapi élet leckéit. Amikor egyesek számára akár egyetlen tapasztalat megszerzése is elegendő lenne, az ilyen embereknek nem elég az egy, sőt néha többre is szükségük van, mire a leckét megtanulják. Ezért, sajnálatukra ugyanazt a hibát több alkalommal is el kell követniük, holott egyszer is elegendő lett volna, vagy éppen mások megfigyelése óvhatta volna őket meg ettől az egy hibától.”

(Dr. Edward Bach: A tizenkét gyógyító)

A Chestnut Bad azoknak való, akik nem okulnak tapasztalataikból, s ezért nem tudnak előrelépni az életben. Újra és újra ugyanazokba a hibákba esik, például többször visszatér egy rossz partnerkapcsolatba, vagy tovább dolgozik egy olyan helyen, amelyik nem megfelelő számára. Ahelyett, hogy tanulna hibáiból, igyekszik azokat elfelejteni, így nincs mire alapoznia jövőbeni döntéseit.

A pozitív Chestnut Bad – állapotról Bach doktor így írt: „Ez a virág abban segít, hogy megtanuljuk építő módon használni tapasztalatainkat, meglátni hibáinkat úgy, ahogy egy kívülálló látja azokat.” Az ember tárgyilagosan szemléli magatartásmintáit és reakcióit, tanul saját és mások tapasztalataiból, ezáltal tudásra és bölcsességre tesz szert, amivel előre tud lépni az életében.