CENTAURY (Kisezerjófű)

Kulcstünetek: akaratgyenge, könnyen irányítható

„Kedves, csendes, szelíd emberek, akik alig várják, hogy másokat szolgálhassanak. Igyekezetükben túlértékelik erejüket. Ez a vágy oly nagyra nő bennük, hogy végül inkább szolgákká, mint készséges segítőkké válnak. Jó természetük arra készteti őket, hogy ők vállalják a munka nagyobb részét, és így cselekedve elhanyagolhatják akár saját küldetésüket.”

(Dr. Edward Bach: A tizenkét gyógyító)

 

A Centaury azoknak való, akik nehezen tudnak nemet mondani. Hagyják, hogy mások uralkodjanak rajtuk, vagy irányítsák őket, gyakran kihasználják őket. Nem tud „nem”-et mondani. Noha elégedetlenek ezzel az életmóddal, inkább megtagadják saját vágyaikat és elképzeléseiket, minthogy összeütközésbe kerüljenek. Mivel mindig a társadalmi normáknak megfelelően akarnak eljárni, mások iránymutatásai erősen befolyásolják döntéseiket. Általában fáradékony emberek, gyakran levertek.

Pozitív Centaury – állapotban úgy marad meg a szolgálatkészség, hogy nem hagyja figyelmen kívül saját igényeit. Meg tudja fogalmazni, és szükség esetén meg is védi a véleményét, társaságban kibontakozik. A legfontosabb változás, hogy tudni fogja, mit akar és képes lesz a saját útját járni. Bölcsen szolgál, képes a megfelelő időpontban „nem”-et mondani, egyéniséggé válik.