Bach-virágterápia

Bach-virágterápia

A Bach-virágterápia az egyik legtökéletesebb holisztikus gyógymód, melyet dr. Edward Bach dolgozott ki 1928 és 1936 között. Biztonságosan és természetesen oldja fel a negatív érzelmeket. Bach doktor úgy gondolta, hogy a negatív érzelmek okozzák végső soron a betegségek megjelenését. A Gyógyírek különleges vadvirágok gyógyerejével segítik e folyamatot bennünk.
A Bach-virágterápia egyszerre tekinthető - elveit illetően hagyományos és - szemlélete alapján - modern gyógymódnak. Egyaránt felhasználható testi betegségek, közérzeti zavarok vagy lelki problémák orvoslásában, azok megelőzésére vagy akár a személyiség fejlődésének előmozdítására.

A Bach-virágterápia ehhez nagyon jó segítséget nyújt, de a belső munkát nekünk kell elvégeznünk, ezért nekünk kell felelősséget vállalnunk. Az út rögös, de felemelő is, mert nincs is annál csodásabb érzés, amikor elérjük azt az állapotot, hogy harmóniába kerülünk valódi önmagunkkal, saját Belső Lényünkkel.

Mi várható a Bach-virágterápiás kezelés során? Mire számíthatok?

A virágeszenciák, akárcsak más természetes orvosságok, az egyén és nem a betegség vagy tünetek kezelésével érik el hatásukat. Közvetlenül az érzelmi állapotot befolyásolják. A Gyógyírek nem elnyomják a negatív érzéseket, hanem pozitívvá formálják azokat. Elindítják a szervezet öngyógyító folyamatait, felszabadítják a testet, hogy képes legyen   megszabadulni a betegségtől és a stressztől.

A Gyógyírek tehát harmonizáló impulzusokat indítanak el bennünk, melyet megélhetünk pozitívan, amikor azt érezzük, hogy kikerültünk a „gödörből”. Ha a lelki válság mély, esetleg fizikai tünetekkel is társul, akkor általában pár napig tartó fájdalom, rossz közérzet alakul ki, melynek oka, hogy az addig tudatalattinkba lefojtott tartalmak, régi emlékek, sérülések, csalódások felszínre törnek, ilyenkor meglehetősen negatívan éljük meg. Ez általában pár nap alatt lezajlik, rendeződik, de ahhoz, hogy ez többé ne hasson ránk fel kell dolgozni ezt a régi, rossz problémát, ez pedig csakis a tudatosság szintjén történhet meg. Általános szabály, hogy az eszenciák fokozatosan és gyengéden érik el hatásukat. 

Ezt hívjuk „hagymahéj” elvnek, amikor a bennünk lévő gátakat, falakat, blokkokat, nem kívánt beidegződéseket lépésről – lépésre feloldjuk, amíg el nem jutunk belső magunkhoz. Gyakran előfordul, hogy egy három hetes kezelés után felszínre kerül a személyiség egy másik aspektusa.  Nagyon fontos, hogy amikor szubjektíven rosszabbodás következik be a közérzetünkben mindig tudjuk, hogy ez a gyógyulási folyamat része, amely elvezet egy pozitív stabilitáshoz. Ehhez türelemre van szükség. Tehát a terápia során ingadozhat lelkiállapotunk, mely átmeneti, de a terápiát folytatva a közérzetünk egy magasabb szinten stabilizálódik.