BACH-virágterápia

Eredeti Gyógyírekkel

„Az egészség attól függ, hogy harmóniában vagyunk e a lelkünkkel.”

(Dr. Edward Bach)

Egy kis történelem és filozófia...

Mi várható a Bach-virágterápiás kezelés során? Mire számíthatok?...

Bach-virágterápia gyerekeknek...

 

Egy kis történelem és filozófia...

Dr. Edward Bach orvos és homeopata gyógyító volt, aki a gyógyítás legtisztább és legegyszerűbb formájának megtalálásának szentelte az életét. Ezt a módszert, mely a legtökéletesebb holisztikus gyógymód az 1920-as évek végén, 30-as évek elején dolgozta ki.

 

„Ez a gyógymód, mely Isten Kegyelme által szemünk elé tárult, megmutatja, hogy félelmeink, gondjaink, szorongásaink és az ezekhez hasonló érzelmeink azok, melyek utat nyitnak a betegségek inváziójának. Ha tehát kezeljük félelmeinket, gondjainkat, aggodalmainkat stb., nem csak betegségeinktől szabadulunk meg, hanem a Mindenség Teremtőjének Kegyelme által nekünk ajándékozott Gyógynövények egyben félelmeinket és aggodalmainkat is megszüntetik, és ezáltal boldogabbak, önmagunkkal elégedettebbek leszünk.

Mivel a gyógynövények jótékonyan hatnak félelmeinkre, szorongásainkra, aggodalmainkra, fogyatékosságainkra és gyengeségeinkre, ezeket kell felkutatnunk, és akkor a betegség, bármi legyen is az, távozik tőlünk. 

Minden betegség mögött tehát félelmeink, szorongásaink, kapzsiságunk, az általunk kedvelt és nem kedvelt dolgok találhatók. Kutassuk fel ezeket, gyógyítsuk meg őket, és gyógyulásunk elmulasztja a betegséget, melyben szenvedünk. Emberemlékezet óta ismert, hogy az Isteni Gondviselés ellátta a Természetet a betegségek megelőzésére és gyógyítására képes gyógyfüvekkel, növényekkel és fákkal. E könyvben bemutatott természetes gyógyírek bebizonyították, hogy gyógyító erejükben nagyobb hatással bírnak másoknál, és megadatott számukra minden típusú betegség és szenvedés gyógyításához szükséges erő.

Amikor e gyógyírekkel kezelést végzünk, a betegség fizikai természetét figyelmen kívül hagyjuk, az egyént kezeljük. Ahogy javul a kezelt személy állapota, a betegség elmúlik, kiszorítja azt az erősödő egészség. Köztudott, hogy ugyanaz a betegség különböző emberekre más és más hatást gyakorol. A hatások azok, melyeket kezelni kell, mert azok vezetnek el a valódi okhoz.

Mivel az elme a test legkényesebb és legérzékenyebb része, sokkal határozottabban tükrözi a betegség kezdetét és lefolyását, mint maga a test, ezért célravezető a szükséges gyógyír vagy gyógyírek kiválasztásához az elme vizsgálata. Amikor valaki beteg, kedélyállapota megváltozik. Akik figyelmesek, ezt a változást gyakran a betegség fellépése előtt, sőt néha sokkal korábban észreveszik, és kezeléssel akár a betegség kialakulását is megakadályozatják.

Ha a betegség már egy ideje fennáll, megint csak a szenvedő hangulata fog elvezetni a helyes gyógyír kiválasztásához.”

(Dr. Edward Bach: A tizenkét gyógyító)

 

Bach doktor filozófiáját követve mondhatjuk, hogy a betegség magasabb rezgésnél alakul ki, vagyis nem testi, hanem lelki szinten kezdődik. A testi szint a legsűrűbb energia, épp ezért, ha már itt megjelenik a betegség, akkor sokkal nehezebb kezelni, mint amikor még érzelmi, gondolati síkon van a probléma.

A gondolatoknak óriási hatása van az életünkben, ezért nagyon fontos, hogy mindig pozitív gondolatokkal, életszemlélettel töltekezzünk fel. A Bach – virágterápia akkor léphet be az életünkbe, amikor negatív érzések vannak és amikor feltesszük a kérdést: Miért?, hiszen ekkor indulhat el a változás bennünk. A pozitív és a negatív jelző relatív az életünkben, a feladatunk az, hogy megtaláljuk az egyensúlyt.     Mindenki másképp reagál az életkörülményeire, ezért a Bach – virágterápia mindig egyéni kezelés. A 38 esszenciából több millió variáció készíthető, teljes mértékben személyre szabottan.

"Az egészség örökségünk, jogunk van hozzá. Nem más, mint a lélek, a szellem és a test teljes egysége. Egyáltalán nem távoli és elérhetetlen cél, hanem annyira könnyű és természetes állapot, hogy sokunk figyelme elsiklik fölötte."

(Dr. Edward Bach)

Bach doktor felfedezte, hogy egyes vadon élő fákból és növényekből a megfelelő módszerekkel virágeszencia készíthető. Amikor hajnalban meglátta a harmatcseppeket a virágokon, tudta, hogy már nincs szüksége a homeopátiás elkészítési módra.

 

A virágok rezgései egy – egy adott lelkiállapotnak felelnek meg. Tehát a virágeszenciák lélekre ható gyógyírek. Bach doktor, mint a homeopátia ismerője, tehát továbbfejlesztette, továbbgondolta ezt a módszert. Továbbra is megmaradt a „hasonló gyógyítja a hasonlót” elvnél, de a következő célokat tűzte ki önmaga elé:

-biztonságos legyen az egész családnak,

-bárkinél alkalmazható legyen, ne legyen mérgező,

-ne legyen mellékhatása,

-ne okozzon függőséget,

-ne lehessen túladagolni,

-és a gyógyírek ne gátolják más gyógyszerek hatását, vagy más kezelési módszereket.

A Bach-virágterápia megfelel ezeknek a kritériumoknak. Bach doktor mottója: „Gyógyítsd Tenmagad!” „Szabadítsd fel Tenmagad!”

"A szabadság megtanulása az élet talán legnagyobb leckéje. Szabaddá válni élethelyzetektől a környezettől, más személyektől és legfőképpen önmagunktól."

(Dr. Edward Bach)

A Bach-virágterápia ehhez nagyon jó segítséget nyújt, de a belső munkát nekünk kell elvégeznünk, ezért nekünk kell felelősséget vállalnunk. Az út rögös, de felemelő is, mert nincs is annál csodásabb érzés, amikor elérjük azt az állapotot, hogy harmóniába kerülünk valódi önmagunkkal, saját Belső Lényünkkel.

 

Mi várható a Bach-virágterápiás kezelés során? Mire számíthatok?

Mindannyian másképp reagálunk a minket ért hatásokra. Előfordul, hogy egy akut probléma, egy krízis áll fenn életünkben. Ilyenkor általában szinte azonnal érezhető a gyógyírek hatása, szinte azonnali megkönnyebbülést hoz a mindennapokban. Más a helyzet, amikor egy elhúzódó, krónikus negatív lelkiállapotban vagyunk, esetleg régi, rossz beidegződésről, mély traumáról van szó. Ilyenkor a harmonizálást erősen befolyásolja, hogy mennyire engedjük át az irányítást a belső vezettetésnek, annak érdekében, hogy minél hatékonyabb változásokat indíthassunk be az életünkben.

A virágeszenciák, akárcsak más természetes orvosságok, az egyén és nem a betegség vagy tünetek kezelésével érik el hatásukat. Közvetlenül az érzelmi állapotot befolyásolják. A gyógyírek nem elnyomják a negatív érzéseket, hanem pozitívvá formálják azokat. Elindítják a szervezet öngyógyító folyamatait, felszabadítják a testet, hogy képes legyen   megszabadulni a betegségtől és a stressztől.

A gyógyírek tehát harmonizáló impulzusokat indítanak el bennünk, melyet megélhetünk pozitívan, amikor azt érezzük, hogy kikerültünk a „gödörből”. Ha a lelki válság mély, esetleg fizikai tünetekkel is társul, akkor általában pár napig tartó fájdalom, rossz közérzet alakul ki, melynek oka, hogy az addig tudatalattinkba lefolytott tartalmak, régi emlékek, sérülések, csalódások felszínre törnek, ilyenkor meglehetősen negatívan éljük meg. Ez általában pár nap alatt lezajlik, rendeződik, de ahhoz, hogy ez többé ne hasson ránk fel kell dolgozni ezt a régi, rossz problémát, ez pedig csakis a tudatosság szintjén történhet meg. Általános szabály, hogy az eszenciák fokozatosan és gyengéden érik el hatásukat. 

Ezt hívjuk „hagymahéj” elvnek, amikor a bennünk lévő gátakat, falakat, blokkokat, nem kívánt beidegződéseket lépésről – lépésre feloldjuk, amíg el nem jutunk belső magunkhoz. Gyakran előfordul, hogy egy három hetes kezelés után felszínre kerül a személyiség egy másik aspektusa.  Nagyon fontos, hogy amikor szubjektíven rosszabbodás következik be a közérzetünkben mindig tudjuk, hogy ez a gyógyulási folyamat része, amely elvezet egy pozitív stabilitáshoz. Ehhez türelemre van szükség. Tehát a terápia során ingadozhat lelkiállapotunk, mely átmeneti, de a terápiát folytatva a közérzetünk egy magasabb szinten stabilizálódik.

A virágeszenciáknak nincs semmilyen kellemetlen melléhatásuk, azonban előfordulhat, hogy a már említett korábban elfolytott tünetek kerülnek felszínre, melyek átmeneti hangulatváltozást okozhatnak, de fontos tudnunk, hogy ez a terápia szerves részét képezi, ilyenkor újabb gyógyírek használatára és a terápia folytatására lehet szükség.

Bach doktor a 38 eszenciát 7 különböző érzelmi reakciót felmutató csoportra osztotta fel. Ahogy megnevezte a hét betegséget okozó alapkonfliktust, úgy megnevezte a gyógyulás szakaszait is. Ezek a következők: békesség, remény, öröm, hit, bizonyosság, bölcsesség és a szeretet.

 

Bach-virágterápia gyermekeknek

Napjainkban már egész kicsi korban egyre nagyobb terhelés érheti gyermekeink érzékeny lelkét. Félelem az óvoda első napjaitól, az anyától, apától való elválástól, az iskolai teljesítménykényszer, szülők elvárásai, családi konfliktusok, vagy épp veszekedés a testvérrel, vagy a legjobb baráttal; ez csak néhány példa abból, ami érheti őket nap, mint nap. A külső hatások lenyomata mindegyikőjüknél más-más formában jelentkezhet. Néhányan félénkké és zárkózottá, mások agresszívvé válnak, koncentrálási nehézségekkel küzdenek, vagy épp túlzott figyelmet követelnek a környezetüktől.

Akármilyen helyzetben és fejlődési szakaszban is vannak gyermekeink mindannyian azt szeretnénk, hogy jól érezzék magukat, ebben igen hatékony segítséget nyújthatnak a Bach-virágeszenciák.

Ha a rossz kedélyállapot már hosszabb ideje fennáll, addig adjuk gyermekünknek a keveréket, amíg lelkiállapotuk harmonizálódik. A gyermekek is nagyon jól ráéreznek, ha már nincs szükségük Bach-virágokra.

Adagolása gyermekeknél és felnőtteknél is egyforma.

 

Fontos megjegyzés!

Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy az oldalon részletesen bemutatott virágeszenciák az eredeti angol vonulatot képviselik, csak a Bach Original Flower Remedies eszenciákara érvényesek!

Mind a francia Deva készítmények, mind a magyar Ulmus Bt. által gyártott virágeszenciák leírásai, hatásai és jellemzői nagyban eltérnek az eredeti eszenciák leírásaitól és hatásaitól!