AGRIMONY (Apróbojtorján)

Kulcstünetek: vidámság mögé rejtett gondok

„Kedélyes, jókedvű, humoros emberek, akik szeretik a nyugalmat, a viták és veszekedések lehangolják őket, és sok mindenről inkább lemondanak csak hogy mindezt elkerüljék. Habár általában vannak gondjaik és zaklatottak, nyugtalanok és gondterheltek lelkileg vagy testileg, gondjaikat mégis humoruk és tréfálkozásaik mögé rejtik, és nagyon jó barátokként ismerik őket. Gyakran a szokásosnál több alkoholt vagy drogot fogyasztanak, azért hogy stimulálják önmagukat és segítsenek önmaguknak jó kedéllyel viselni megpróbáltatásaikat.”

(Dr. Edward Bach: A tizenkét gyógyító)

 

Agrimonyra azoknak van szükségük, akik gondtalannak és tréfás kedvűnek mutatkoznak, holott a boldogság látszata mögött aggodalmat, szorongást, komoly belső kínokat élnek meg, s ezt maguk és mások előtt is titkolni szeretnék. Ha rosszul érzik magukat, vagy boldogtalanok, azt tréfával ütik el, nem fejezik ki valós érzelmeiket. Nem szeretnek egyedül lenni. Kedvelikés keresik a társaságot, mert az elvonja figyelmüket saját problémáikról. Belső gondja van, amit folyamatosan elnyom, menekül előle, vagy azt mondja, hogy ilyen gondja nincs.

Pozitív Agrimony – állapotban az ember valóban felszabadultan élvezi mások társaságát, nyíltan ki tudja fejezni érzéseit és elfogadja az élet kellemetlen eseményeit is. A vidámság az önelfogadásból, belső boldogságból fakad. Szembesül a pozitív és a negatív történésekkel, ettől erősödik. Rálátást szerez a problémákra, diplomatikusan oldja fel az ellentéteket.